Το φιλόδοξο εγχείρημα της Ακαδημίας έχει σκοπό να αναδείξει και να καταγράψει στοιχεία της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, ανιχνεύοντας τα στην καθημερινότητα του ντόπιου κατοίκου και παραγωγού.
Με την προσβασιμότητα και την αισθητική του χώρου μας, τις αγνές πρώτες ύλες με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, σε συνδυασμό με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ευελπιστούμε να ικανοποιήσουμε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τοπικού και διεθνούς κοινού.
Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή, την περιγραφική αφήγηση, τη χρήση πολυμέσων, καθώς και τη γευστική δοκιμή. Με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούμε να μετατρέψουμε μια τυχαία και ευκαιριακή εμπορική σχέση σεχέση βαθιάς φιλίας.
Η Ακαδημία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων, να ξεχωρίσουν την ιδιαιτερότητα των γεύσεων τους, αλλά και να διαπιστώσουν τη βαθιά γνώση των παραγωγών στις παραδοσιακές τεχνικές, και την αγάπη τους για αξίες που έχουν αντέξει στον χρόνο.
Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να λάβουν μέρος στα διαδραστικά σεμινάρια της Ακαδημίας, κατά τα οποία γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων προϊόντων του νησιού, της ιστορίας και της παραγωγικής διαδικασίας τους, στο μαγειρικό προτσές παραδοσιακών συνταγών της Λέσβου, καθώς και στην ιεροτελεστία της γευστικής απόλαυσης και του συμποσιασμού.
|
Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, η ΠΟΤΟΠΟΪΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ, αξιοποιώντας τα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης, αποστάζει σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες τη μοναδική συνταγή του «Ούζο Γιαννατσή» με το υπέροχο άρωμα γλυκάνισου και την απαλή γεύση. Η ποτοποιία δέχεται επισκέψεις κατά τις οποίες ειδικοί επιστήμονες παρουσιάζουν την παραγωγική διαδικασία του ούζου. Τα προϊόντα Γιαννατσή διακινούνται στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. |
|
Από το 1967, ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΣΟΥΣΑΜΛΗ δραστηριοποιείται στην παραγωγή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακών γλυκών. Ιδιαίτερη φήμη έχουν τα ποικίλα παξιμάδια (κριθαρένια, λαδιού, εφτάζυμα, χαρουπιού κ.ά.) και η βασιλόπιτα Αγιάσου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του φούρνου και να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη διαδικασία παρασκευής της βασιλόπιτας. Τα προϊόντα Σουσαμλή διακινούνται στη Λέσβο, στη Χίο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. |
|
Το πολυβραβευμένο έξτρα παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ παράγεται από την οικογένεια Καλαμποκά. Η επιχείρηση διοργανώνει μια σειρά από αγροτουριστικές δραστηριότητες στον ελαιώνα και στο ελαιοτριβείο της, παρουσιάζοντας την διεργασία της ελιάς στην ολότητα της. Επιπλέον, σε υπαίθριο χώρο με θέα το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, οι επισκέπτες μαθαίνουν για την χρήση του ελαιόλαδου στην ελληνική κουζίνα και ειδικεύονται στις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις. |